Zomers vermaak tijdens Jeugdland Op Het Platteland

Een week voor de Zwolse basisscholen weer beginnen starten ruim vijftig kinderen met Jeugdland Indische Buurt. Wijkvereniging De Vlasakkers organiseert van 22 t/m 25 augustus 2016 zomerse activiteiten rond het thema ‘Op Het Platteland’.

Vanaf maandag 22 augustus 2016 worden de kinderen in zeven groepen verdeeld en bouwen ze samen met vrijwilligers hutten op het veldje bij de Vlasakkers. Fantastische en kleurrijke hutten verrijzen met namen als Ons Café, Maaskant, Hut 57, Tokkies, het Smurfenhutje en twee hutten met alle namen van de timmerlieden.

Tussendoor gaan de jonge bouwers broodjes bakken, ranja drinken, krijgen ze vers fruit en worden ze geschminkt. Er zijn knutselactiviteiten waar de kinderen maskers, stro poppetjes en natuur schilderijen maken.

De kids vermaken zich prima, maar het meeste geboeid zijn ze bij de workshop dierverzorging van Tebbe Bonder. De beheerder van de Vlasweide vertelt de kinderen welke dieren er leven in de dierenweide en leert ze het nodige over de levenswijze van de beestjes. Tebbe stelt de kids om beurten vragen over voer en laat zien hoe je dieren het best kunt oppakken of aaien. Zo heeft hij diverse potjes met korrels op de tafel staan en de kinderen moeten raden welk dier in de Vlasweide dit eet. Tebbe geeft ook een belangrijke tip: “Geef de dieren nooit vers brood, maar laat het goed droog worden voor je het voert of geef gewoon oud brood.”

Aan het eind van de workshop maken de kinderen kennis met exotische dieren uit Tebbe’s eigen verzameling zoals een oranje kikker, een wurgslang, een vogelspin en een fret. De fret heeft Tebbe meegenomen als familie van de steenmarter die waarschijnlijk de dood van enkele konijnen op zijn geweten heeft. Alle kinderen slagen voor de cursus en krijgen ieder een dierverzorgingsdiploma.

De derde dag van Jeugdland begint met de speurtocht ‘Word een echte boer of boerin”. De kinderen volgen een route door de straten en langs de vele speelpleintjes van de Indische Buurt, waar ze diverse opdrachten uitvoeren of vragen beantwoorden. Terug bij de Vlasakkers gaan alle deelnemers spelletjes doen waarbij het leven op de boerderij centraal staat. Er is een boeren laarzen race, koe melken, hoefijzer gooien, tractor banden spel, eendjes vangen en nog veel meer.

Net als de voorgaande dagen lunchen alle kinderen gezamenlijk, vandaag eten ze pannenkoeken. Daarna is er nog tijd voor het populaire spelletje bingo. Voor de jongste kinderen is er een kleuterbingo met plaatjes, de oudere kids spelen een ronde bingo met cijfers.

Jeugdland Op Het Platteland wordt donderdag 25 augustus afgesloten met een dagje uit naar Sybrandy’s Speelpark, een mooi attractiepark in Oudemirdum (Zuidwest Friesland).

Jeugdland Op Het Platteland wordt dit jaar mede mogelijk gemaakt door de Coop aan de Vechtstraat, Bel Motoren, Van der Wijk Klokkenmaker, groentekraam Fleur’s Frutas Del Sol, Wijkboerderij Schellerhoeve, Travers Welzijn en de Gemeente Zwolle. Wijkvereniging De Vlasakkers bedankt ook de vele vrijwilligers die zich dit jaar hebben ingezet om de kinderen te begeleiden en Jeugdland tot een succes week te maken.

Meer foto’s van deze week vind je op Facebook Wijkvereniging De Vlasakkers Zwolle.

One thought on “Zomers vermaak tijdens Jeugdland Op Het Platteland

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>